Bonsajové misky “ŠIMON“

Součástí kvalitní bonsaje je i kvalitní miska. Historie misek je proto logicky tak stará, jak je staré bonsajové umění. Tou se však zde nechci nyní zaobírat.

Při tvorbě mých bonsají jsem stál před řadou problémů. Jedním z nich bylo i zajištění dostatečného množství misek v solidní kvalitě. Jelikož tento můj požadavek nebyl mnohdy plněn podle mých předpokladů, zkusil jsem použít pravidla „z nouze ctnost. Na světlo světa postupně začínají vykukovat snad originální, šamotové, ručně zpracované misky, které mají některé vlastnosti, jež jsou pro bonsajisty jistě zajímavé. Jde především o vyzkoušenou mrazuvzdornost. Tuto vlastnost lze potvrdit jediným způsobem - vyzkoušet. Dále je to poměrně vysoká hmotnost i po vysokém výpalu, čímž se zvyšuje stabilita celé bonsaje. Ta je podpořena i velmi hrubým vnitřním povrchem misky, ke kterému dobře přilnou jemné kořínky, tzn. menší možnost vyvrácení rostlinky.

ručně vyrobené misky na bonsaje ze šamotové keramiky (typ skořepina)

V neposlední řadě mnohé zaujme vnější povrch misek, který je velmi syrový až drsný. Ten se pak bezesporu hodí k místu vzniku, tj. „Horácku“ na Českomorovské vrchovině, kde se říká, že “Končí chleba a   začíná kamení“. Používané glazury pak jen podtrhávají celkový dojem.

 

 

 

Dotazy a připomínky: bonsaje@seznam.cz